Wat is Dry Needling

 

Dry Needling in het kort

Dry Needling is het aanprikken van een spierknoop of myofasciaal triggerpoint. Triggerpoints kunnen in de spieren ontstaan en veroorzaken vaak vervelende klachten. Het aanprikken gebeurt met een gewone acupunctuur naald. Er wordt niets geïnjecteerd, daarom spreken we van ‘Dry’ Needling. Omdat Dry Needling zich richt op triggerpoints wordt ook dikwijls gesproken van ’triggerpoint Dry Needling’. Lees hieronder (en verder) veel meer over Dry Needling!

Spierknopen (myofasciale triggerpoints)

Door verschillende oorzaken kunnen in de spieren zogenaamde myofasciale triggerpoints (spierknopen) ontstaan. Een trauma of overbelasting zijn hier voorbeelden van. Langdurig in dezelfde werkhouding zitten kan overigens ook worden gezien als een vorm van overbelasting. Andere omstandigheden, zoals stress en verkeerde voeding, kunnen eraan bijdragen dat triggerpoints in stand blijven.

U kunt zich triggerpoints voorstellen als spiervezels die in elkaar vast blijven zitten. Allerlei stoffen, waaronder stoffen die betrokken zijn bij prikkeloverdracht en pijn, verzamelen zich op die plaats. Op die plekken ontstaan dan deze triggerpoints. In de volksmond nogal eens ‘spierknopen’ genoemd. In veel gevallen kunt u ze zelf ook voelen als kleine gevoelige bultjes of strengetjes in de spieren. Die triggerpoints kunnen verschillende vervelende klachten veroorzaken. Lokale maar ook uitstralende pijn zijn voorbeelden. Vaak ontstaat een zeurende pijn, soms gecombineerd met tintelingen. De spier is verkort en zorgt daardoor vaak voor een stijf gevoel. Kenmerkend voor triggerpoints is de pijn op afstand of ‘referred pain”. Hierbij wordt pijn gevoeld op een heel andere plaats dan waar de pijn veroorzakende triggerpoint zich bevindt. Een goed voorbeeld is de tenniselleboog. Hierbij worden de klachten  nogal eens door triggerpoints in de schouderspieren veroorzaakt.

Triggerpoints zijn te onderscheiden in:

 1. Actieve triggerpoints.
  deze triggerpoints zijn vrijwel steeds te voelen, soms zelfs zonder dat bewogen wordt. Ze zijn verantwoordelijk voor de klachten zoals hierboven en hieronder beschreven.
 2. Latente triggerpoints.
  deze triggerpoints worden pas pijnlijk als er op gedrukt wordt. De klachten die ze veroorzaken zijn verder gelijk aan die van actieve triggerpoints.

Helaas worden veel van de klachten vaak toegeschreven aan andere oorzaken. Soms wordt zelfs gesteld dat de klachten ’tussen de oren zitten’! De laatste jaren is er gelukkig steeds meer bewijs dat de triggerpoints of spierknopen tot tal van klachten kunnen leiden. Grondleggers in het wetenschappelijk onderzoek naar Myofasciale Triggerpoints zijn zonder twijfel Travell & Simons. Deze onderzoekers schreven in de negentiger jaren het “Trigger Point Manual” in twee delen. Deze boeken worden ook nu nog beschouwd als gezaghebbend op het gebied van onderzoek naar triggerpoints.

Voorbeelden van klachten

 • Pijn. Vaak dof, zeurend en uitstralend
 • Hoofdpijn, vaak uitstralend vanuit triggerpoints in nek of schouder
 • Tintelingen of storing in de gevoeligheid van de huid, vooral in de armen
 • Bewegingsbeperking en stijfheid
 • Krachtverlies
 • Overgevoeligheid van de huid
 • Meer transpireren
 • Peesklachten zoals een tenniselleboog, golferselleboog of achillespeesklachten
 • Vertraagd herstel van klachten

Onderstaande afbeelding laat zien dat de locatie van het triggerpoint anders kan zijn dan waar de klachten worden ervaren.

Dry Needling solutions Fysiotherapeutisch centrum vathorst
Het kruisje geeft het triggerpoint aan, met rood zijn de pijnlijke gebieden aangegeven.
(Travell&Simons)

Het triggerpoint of de spierknoop ziet er op microniveau uit zoals in de  afbeelding hieronder.

Dry Needling Solutions Fysiotherapeutisch Centrum Vathorst
Het verschil tussen de spiervezels met of zonder triggerpoints is hier duidelijk te zien.

 

Wat gebeurt er door het prikken in het triggerpoint?

Door met een acupunctuurnaald in het triggerpoint te prikken reageert de spier door snel samen te trekken. Dit noemen we een ‘local twitch response’. Over hoe deze twitches nu precies ontstaan zijn de meningen nog verdeeld. Maar dat de twitches worden veroorzaakt door het manipuleren met de acupunctuurnaald staat vast. Dit is door de patiënt en vaak door de fysiotherapeut duidelijk waar te nemen. Dit, liefst herhaald, samentrekken zorgt ervoor dat het triggerpoint verdwijnt en daarmee de klachten.

Om het effect van de behandeling te vergroten is het goed om de behandelde spier te rekken. De fysiotherapeut zal u precies uitleggen hoe u dat het best kunt doen.

Dry Needling en acupunctuur

Of Dry Needling hetzelfde is als acupunctuur is een beetje afhankelijk hoe je het bekijkt. Acu (naald) en punctuur (doorboren) is ook van toepassing op Dry Needling. En bij het klassieke acupunctuur bestaat ook een techniek waarbij in pijnlijke plekken in de spieren wordt geprikt. Die plekken worden ‘ashi’ plekken genoemd (ashi betekent zoiets als ‘daar zit het!’) Maar globaal kan worden gesteld dat Dry Needling is gericht op anatomische en fysiologische principes door het (vaak) herhaald prikken in een triggerpoint. Acupunctuur is meer het beïnvloeden van meridianen / energiebanen in het lichaam door het plaatsen van meerdere naalden die enige tijd in de huid aanwezig blijven.

Als u meer wilt weten hoe Dry Needling voelt lees dan verder…

Wilt u mijn review over Dry Needling lezen? Klik dan hier.

 

Tags: Dry Needling, Amersfoort, Vathorst

deelt u onze pagina?Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email